2012. 08. 01. - Shanghai

2012.08.02. 05:26

Tegnap bejártuk a Nanjing Road nevű bevásárlóutcát, és láttuk esti fényében a Bund-ot és a Huangpo folyó túloldalán levő Pudong városrészt. Ez az a kerület, ami önmagában is megállná a helyét különálló metropoliszként, pedig az utóbbi 20 évben húzták fel. Shanghai a 40-es, 50-es évek tájékán a világ 3. legfontosabb pénzügyi városa volt. A Mao-korszak alatt visszaesett a fejlődése, de az 1990-es évek óta, amikor Pudong városrész "különleges gazdasági környezet" minősítést kapott a kormánytól, szinte napról napra emelték fel a felhőkarcolókat. Többnyire nemzetközi bankok építkeznek. Szóval 20 év alatt felhúzták olyan épületek tucatjait, amiből Budapesten talán 30 évente épül egy. Érdekesség: a jelenlegi második legmagasabb épület, a Oriental Pearl Tower mellett van a mostani legmagasabb, a sörnyitó alakú Shanghai World Financial Center. Alakja miatt csak BO-nak hívjuk (beer opener). Jelenleg ez a világ 4. legmagasabb épülete. Mellette láttuk az épülő Shanghai Towert, ami 2014-re készül el, és 632 méteres magasságával a világ 2. legnagyobb épülete lesz a dubai Burj Kalifa után. Valahogy így fog kinézni.

Ezzel el is telt a késődélután-koraeste, majd a folyó mentén visszasétáltunk a hostelünkbe. Tegnap kiderült, hogy 4 helyett csak 3-an tudunk menni Londonba, az Olimpiára. Ez egy kirándulás, amit másfél éve szervezek. Apa mondta, hogy hívjak valakit, és alapos megfontolás után Dennist hívtam, a holland srácot, akivel másfél hónapja minden percet együtt töltöttünk kora reggeltől késő estig, és jó cimborák lettünk. Míg én egy londoni nővel beszélgettem, aki a világkörüli útjának vége felé jár, sok keresgélés és kétségbeesés után kiderült, hogy  egyszerűbb hazamenni az eredeti gépével Amszterdamba, majd onnan 4 óra múlva elrepülni Londonba, mint innen egyből Londonba. Szerencséjére minimális pluszköltséggel talált londoni járatot, így a régóta várt hazaérkezése a családja részéről abból fog állni, hogy köszöntik a fiukat, átveszik a szennyest, majd visszakísérik a becsekkoláshoz :)

Összességében Shanghai meglepően kellemes város ahhoz képest, hogy kínai városról beszélünk. Sokkal nemzetközibb, tele van a világ minden tájáról érkező üzletemberekkel és turistákkal, többen beszélnek angolul, több az angol kiírás az utcákon, itt több nyugati márka képviselői nyithatnak üzletet, (eddig) nem láttunk rossz angolsággal megírt közlekedési táblát (ami elég jellemző volt mindenhol máshol). Shanghai a világ harmadik legnépesebb városa, a külterületekkel együtt 25 500 000 lakossal.

És hogy egy pár saját képet is mutassak, íme pár az esti Bundról, a Nanjing Rd-ról, és Pudong városrészről:

IMG_9147.jpg

A Bund két talán leghíresebb épülete, a Béke Hotel és a Bank of China épülete

 

IMG_9096.jpg

East Nanjing Road estefelé

 

IMG_9109.jpg

Bár a Sörnyitó magasabb, innen a TV torony tűnik nagyobbnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmentemkinaba.blog.hu/api/trackback/id/tr714690976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása