http://www.origo.hu/nagyvilag/20120720-a-kinai-egykepolitika-kovetkezmenyei.html

Néhány mondat a cikkből:

- A 27 éves Feng Csian-mejt hét hónapos terhesen kényszerítettek abortuszra egy kórházban június elején. Horrorisztikus története sok más kínai anya sorsához hasonlóan rejtve maradt volna, ha a rokonai nem hozzák nyilvánosságra azt a fotót, amelyen a kimerült nő mellett fekszik hét hónapos, halott magzata a kórházi ágyon.

- A hatvanas évek közepén egy átlagos kínai házaspárnak nagyjából hat gyereke volt. 

- A gazdagok egyszerűen kifizetik a második gyerekért járó büntetést. A kevésbé gazdagok inkább a tisztségviselőket fizetik le, mert az még mindig kevesebbe kerül, mint az állam által előírt hivatalos büntetés, amely akár egyéves fizetés összegére is rúghat.

- A 33 éves férfi álférjként ajánlja fel segítségét azoknak a házaspároknak, akik a második gyerekért a válásra is hajlandók. 

- A lakosság kevesebb mint negyven százalékára érvényes az egykepolitika

- Először lehetünk tanúi annak, hogy egy ország hamarabb fog megöregedni, mint meggazdagodni ... ez egyúttal azt is jelenti, hogy összezsugorodik a kínai munkaerő, és előfordulhat az a néhány éve még képtelenségnek tűnő helyzet, hogy Kínának külföldi munkaerőre lesz szüksége. 

- Becslések szerint a négyéves korú gyerekek között ma minden száz lányra 123 fiú jut. Ők azok, akik felnőtt korukban aligha találnak majd feleséget. 

- Sokszor előfordul ugyanis, hogy a bábák a köldökzsinórral fojtják meg az egészséges lány újszülöttet, majd halva születettként regisztrálják. Sokakat azok közül, akik mégis túlélik saját világra jövetelüket, egyszerűen elhagynak, így árvaként nőnek fel. A kínai árvaházakban a gyerekek 95 százaléka lány.

- Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Kína az egyetlen ország a világon, ahol több nő követ el öngyilkosságot, mint férfi.

- Sokan úgy nőnek fel, hogy a szüleiktől végig azt hallják, bárcsak fiúnak születtek volna.

- Csen Kuang-cseng vak kínai aktivista a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette azzal, hogy fellépett a kínai falvakban zajló, az egykepolitika nevében elkövetett törvénytelen és gyakran erőszakos abortuszok és sterilizálások ellen, és autodidakta jogászként 2005-ben csoportos pert indított a nemzeti családügyi törvény megsértése miatt a kínai hatóságok ellen. Csennek több év börtön, majd házi őrizet lett a sorsa. Április végén szökött meg, és az amerikai nagykövetségen kért menedéket. Májusban érkezett meg az Egyesült Államokba, ahol jogot fog tanulni. A kínai média nem ejtett szót Csen távozásáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmentemkinaba.blog.hu/api/trackback/id/tr454670959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabor.nyitrai 2012.07.22. 16:56:36

hát ez szomorú, ezt nem is lájkolom
süti beállítások módosítása